Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com

Project:

The building is located in the east-west area of 190 square meters, the property consists of 4 floors and 2-storey residential condominium was. The floor area of a single unit and is 110 square meters and was designed exclusively for residential users and two bedroom. The demands of the employer change the plan design of residential to office furniture design layout for 8 employees in the unit were. Employer obligations in separate spaces according to taste and use dark colors for wood also texture of the material Tried that is designed in such a way that the viewer not exhausted.
East-West Building of the serious limitations in providing daylight to the central region was that Using positive and negative space next door and skylight topical largely overcome this shortcoming was. With regard to the arrangement of tables and chairs and natural light, including windows, lighting the focus, to avoid unwanted shadows and to the ceiling and pendant done.
To zoom in and attention, textured walls and cascades of light from above was considered.
Limitations of this project include a large number of persons and how to use light and space separating the demands of the employer was.

Client:

Tabarestan Company (Mr. Golestani)

Apartment area:

120 sqm

Designer:

Fatourechiani architecture studio

Performance:

Fatourechiani architecture studio

Year:

2007

موضوع پروژه:

ساختمان مورد نظر واقع در ملکی شرقی غربی به مساحت 190 متر مربع بود که شامل 4 طبقه مسکونی و 2 طبقه مشاعات می گردید.هر طبقه به صورت تک واحدی و به مساحت 110 متر مربع می باشد و صرفاًّ جهت کاربری مسکونی و دو خوابه طراحی گردیده بود. خواسته ی کارفرما شامل تغییر کاربری از مسکونی به اداری و طراحی پلان چیدمان برای 8 نفر کارمند مستقر در واحد و طراحی مبلمان می شد. با توجه به سلیقه الزامات کارفرما در تفکیک فضاها و استفاده از رنگهای تیره برای چوب ها همچنین متریالها با بافتهای شاخص سعی شد که طراحی به گونه ای باشد که استفاده کننده و بیننده دچار خستگی نشود. شرقی غربی بودن ساختمان باعث محدودیت های جدی جهت نورپردازی نور روز برای ناحیه ی مرکزی واحد می شد که با استفاده از فضاهای مثبت و منفی و نورگیری های موضعی در جنب درب ها این نقیصه را تا حد زیادی برطرف گردید.با توجه به نحوه ی چیدمان میزها و صندلی ها و نور طبیعی شامل پنجره ها نورپردازی داخل به صورت متمرکز جهت جلوگیری از سایه های ناخواسته و به گونه ی سقفی و آویز انجام پذیرفت. برای بزرگنمایی و جلب توجه دیوار بافت دار، نور پخش و آبشاری از بالا در نظر گرفته شد. محدودیت های این پروژه شامل تعداد زیاد نفرات و نحوه ی استفاده از نور و نوع الزام تفکیک ها که خواسته ی کارفرما می شد بود.

کارفرما:

شرکت طبرستان ( آقای گلستانی )

مساحت آپارتمان:

120متر مربع

طراح:

دفتر معماری فتوره چیانی

اجرا:

دفتر معماری فتوره چیانی

سال ساخت:

1385