Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com
Fatourechiani.com

Project:

Ghoba residential building located on a land area of 220 square meters in Shariati Avenue and it is located in the South, where each floor is divided into two units of 65 meters And the structure of the staircase and skylight in the center and the units of the North - South is designed. Units are located on the third floor of the East. The service consists of two separate bedrooms and a hall, kitchen and lounge as a "student house" was used. Buildings without elevator. Changes in customer demand, including seasonal use and family use as well as the furniture design. Based on life, Thinking and planning of family size changes were designed and consists of two bedrooms and a service kitchen layout and how the overall change in input. Due to the size and taste of the client's use of the dark woods, colors ,Walls, cabinets, wall cabinets textured and bright colors used throughout the room. Beds in rooms low fit and Dining table was designed to be mounted and attached to the kitchen. The purpose hall and kitchen lighting Remove the central light, The lighting design was to evenly light.Because of small spaces, furniture design, an attempt was The simple cubic volume and variety of materials to be used less. Longitudinal grooves in the ceiling area will require a larger space appears to be helping. The plan includes specific restrictions on employer preferences in the choice of wood colors and area and Also the position of the main pillars of the building As well as how the design of the windows were old and unchangeable, Will try and split bedroom design the best possible advantage of the situation to be.

 

Designer:

Majid fatourechiani and hamid fatourechiani

Moderator:

Hamid Reza Yazdani, tomaj jahangard

Client:

Golestani

year:

2008

موضوع پروژه:

ساختمان مسکونی قبا واقع در خیابان شریعتی در زمینی به مساحت 220 متر مربع به صورت جنوبی می باشد ، که هر طبقه به 2 واحد 65 متری تقسیم شده و راه پله ی ساختمان در مرکز و بدون نورگیر و واحد ها به شمالی- جنوبی طراحی شده است.واحد مورد نظر در طبقه ی سوم شرقی واقع شده ؛ که شامل یک اتاق خواب و دو سرویس جداگانه، راهرو،آشپزخانه و سالن بود که به عنوان « خانه ی دانشجویی» مورد استفاده قرار گرفته می گرفت.ساختمان نیز بدون آسانسور بود. خواسته ی کارفرما شامل تغییر در کاربری به صورت استفاده فصلی و خانوادگی و همچنین طراحی مبلمان بود.بر اساس نوع زندگی، تفکر وتعداد نفرات خانواده طراحی پلان مورد تغییرات قرار گرفت و شامل دو خواب و یک سرویس ، آشپزخانه با تغییر کلی در ورودی و نحوه ی چیدمان شد. با توجه به مساحت و سلیقه ی کارفرما مبنی بر استفاده ا ز چوبهایی به رنگ تیره، رنگهای دیوارها،کابینتها،دیوار بافت دار و کمدهای سراسری اتاق از رنگ روشن استفاده گردید. در اتاقها تختها به صورت کم جا و در سالن میزناهارخوری به صورت معلق وملحق به آشپزخانه طراحی گردید.نورپردازی سالن وآشپزخانه با هدف حذف نور مرکزی و طراحی نورهای یکنواخت وروشنایی یکدست انجام پذیرفت. به دلیل کوچک بودن فضاها، در طراحی مبلمان سعی شد که از احجام ساده ی مکعبی و تنوع کمتر مواد و مصالح استفاده شود.شیارهای طولی موجود در سقف کاذب نیز به وسعت دید و بزرگتر به نظر آمدن فضا کمک شایانی نمود.
محدودیت های طرح شامل سلیقه ی خاص کارفرما در انتخاب رنگ چوبها و مساحت و بربسیار کم ساختمان و همچنین نحوه ی قرارگیری ستونهای اصلی ساختمان و همچنین نحوه ی طراحی پنجره های قدیم و غیر قابل تغییر بودن آنها بود،که سعی شد در طراحی و تقسیم اتاق خوابها به بهترین شکل ممکن از وضعیت موجود بهره برده شود.

طراح:

دفتر معماری فتوره چیانی

مجری:

حمیدرضا یزدانی، توماج جهانگرد

کارفرما:

گلستانی

تاریخ شروع: 20/06/86

تاریخ پایان: 26/12/86